flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cуди в Одеській області на початку вересня почнуть впроваджувати систему "Електроний суд"

03 серпня 2015, 09:33

  Вперше в Україні планується впровадження повної версії проекту "Електронний суд", що передбачає електронний документообіг між учасниками процесу та судом, а також повне ведення діловодства по справі в електронному вигляді. Таке рішення прийняла Рада суддів України  на засіданні 22 липня 2015 року.

Впровадження зазначеного проекту буде здійснюватись за сприяння проекту USAID "Справедливе правосуддя" та при співпраці із Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області.

Основний принцип проекту "Електронний суд" полягає в налагодженні процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами з метою забезпечення справедливого та неупередженого правосуддя в Україні. Запровадження розпочнеться  з 01 вересня 2015 року.

На першому етапі документообіг в електронному вигляді буде здійснюватися тільки по окремих справах: головний критерій - кількість документів у матеріалах справиНа другому етапі, після доопрацювання програмного забезпечення електронний документообіг буде здійснюватись між судами усіх інстанцій, що дозволить пересилати справу з одного суду до іншого за декілька секунд, а вже на третьому етапі електронний суд буде доступний для всіх громадян по всіх категоріях справ.

Запровадження електронного документообігу в судах сприятиме забезпеченню швидкого і зручного доступу громадян до інформації про рух справи, обміну процесуальними документами між учасниками процесу та судом, а також зменшенню витрат учасників процесу.

Налагодження процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді покликане спростити спілкування між громадянами і судовими установами.