flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Запорізькому окружному адміністративному суді обговорили питання відновлення довіри до судової влади

28 липня 2015, 09:21

  У приміщенні Запорізького окружного адміністративного суду відбувся круглий стіл на тему: «Роль Запорізького окружного адміністративного суду у загальнодержавній концепції відновлення довіри до судової влади України».

У роботі круглого столу взяли участь голова Запорізького окружного адміністративного суду Олег Прудивус, заступник голови Запорізького окружного адміністративного суду Ігор Садовий, представники органів державної влади, адвокатури, громадськості та засобів масової інформації у Запорізькій області.

Під час свого виступу Олег Прудивус розповів про становлення та розвиток адміністративної юстиції в Україні, історію створення Запорізького окружного  адміністративного суду, а також поінформував учасників круглого столу про напрямки організації роботи суду та статистичні показники його діяльності.

Зокрема, голова суду зазначив, що в період з 2010 року по перше півріччя 2015 року суддями Запорізького окружного адміністративного суду було розглянуто 59915 справ. За наслідками апеляційного перегляду Дніпропетровським апеляційним адміністративним судом у зазначений період було скасовано 2070 судових рішень Запорізького окружного адміністративного суду, що становить 3,5 % від загальної кількості розглянутих справ. Відсоток порушень строків розгляду адміністративних справ становить 2,1 %. Крім того, за весь період процесуальної діяльності суду надійшло 79 звернень громадян, з яких: 60 заяв та 19 скарг на дії суддів та працівників апарату суду. Важливу увагу, крім іншого, було приділено забезпеченню зручності умов перебування відвідувачів у суді, доступності інформації та дотриманню процесуальних процедур.

Крім того, в контексті моніторингу стану незалежності суддів, ефективності та доступності правосуддя в України Запорізьким окружним адміністративним судом у 2014 році було проведено 2 анонімних опитування відвідувачів суду, за результатами яких, зокрема 97,5% опитаних довіряють Запорізькому окружному адміністративному суду; 77,34% опитаних вважають прийняте судом рішення справедливим. На погляд Олега Прудивуса, отримані результати дають підстави стверджувати, що учасники адміністративного процесу, в своїй переважній більшості, задоволені роботою Запорізького окружного адміністративного суду та довіряють йому.

Також з відповідними доповідями та тезами під час круглого столу виступили начальник ТУ ДСА у Запорізькій області Ірина Бєлікова, заступник прокурора Запорізькій області Денис Керман, адвокат, член Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури України Катерина Котелевська, заступник начальника управління правової роботи Головного управління ДФС у Запорізькій області Володимир Биков, начальник юридичного відділу Запорізької митниці ДФС Світлана Дудник, головний редактор Міжнародного наукового журналу «Влада. Людина. Закон» Сергій Дьоменко, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павло Наливайко, президент громадської організації «Запорізька правозахисна ліга «Універсал» Денис Тарасов, голова відділення у Запорізькій області громадської організації «Об’єднання адвокатів, що надають безоплатну правову допомогу» Олексій Біленко, голова Запорізького відділення ВГО «Асоціація адвокатів України» Маргарита Трипольська, член Координаційної ради молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Запорізькій області Руслан Балковий, голова відділення Асоціації правників України в Запорізькій області Сергій Хільченко.  

 

Учасниками круглого столу було надано високу оцінку роботі Запорізького окружного адміністративного суду в системі захисту прав, свобод, інтересів фізичних осіб та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин та його взаємодії з громадськістю та засобами масової інформації; висвітлено питання суддівської етики як складової визначення довіри суспільства до судової влади; інституціональних проблем концепції відновлення довіри до судової влади України; відновлення довіри до судової влади України тощо.

Узагальнюючи та оцінюючи результати діяльності Запорізького окружного адміністративного суду, учасники круглого столу відзначили, що Запорізький окружний адміністративний суд гідно та професійно виконує покладені на нього завдання щодо забезпечення судового захисту прав і свобод громадян, юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин, а відтак, неодмінно сприяє відновленню довіри до судової влади як у Запорізькій області, так і в Україні в цілому.