flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Державної судової адміністрації України з робочою поїздкою відвідав районні суди Одещини

28 липня 2015, 09:18

 У рамках робочої поїздки в Одеську область 20 липня 2015 року Голова ДСА України відвідав суди міста Одеси та Одеської області.

Під час зустрічі, яка відбулася в Приморському районному суді міста Одеси за участю керівництва, суддів та працівників апарату цього суду, було обговорено питання організаційного та фінансового забезпечення органів судової влади у світлі реформування судової системи України відповідно до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки, схваленої Указом Президента України від 20 травня цього року. 

Зеновій Холоднюк наголосив, що найбільш актуальним проблемним питанням сьогодення є забезпечення належного рівня оплати праці працівників апаратів судів. Зважаючи на ситуацію в державі, коли значні суми коштів державного бюджету пріоритетно скеровуються на забезпечення обороноздатності країни, Голова ДСА України зазначив, що виконання положень Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у частині оплати праці працівників апаратів судів можливе після набрання чинності Законом України "Про судовий збір", який визначив нові ставки судового збору, що в подальшому дозволить отримати додатковий фінансовий ресурс для збільшення фонду оплати праці. 

"Ми плануємо до кінця 2015 року довести та зберегти середньомісячну заробітну плату для працівників апаратів місцевих судів до чотирьох тисяч гривень, а в судах апеляційної інстанції – до чотирьох з половиною", - сказав під час зустрічі Зеновій Холоднюк. 

Разом з тим, він висловив подяку працівникам Приморського районного суду міста Одеси за належну організацію роботи з громадянами, адже в суді створено всі умови для безперешкодного отримання необхідної інформації щодо судових проваджень, працює інформаційний кіоск, встановлено термінали для оплати судового збору та відповідні інформаційні стенди. Окремо Голова ДСА України відзначив високий рівень технічного оснащення залів судових засідань. Зеновій Холоднюк підкреслив, що в Приморському районному суді міста Одеси створено всі належні умови як для роботи суддів, працівників апарату суду, так і для захисту своїх прав та інтересів громадянами, що свідчить про належне здійснення судочинства судом.

 Також під час робочої поїздки Голова ДСА України відвідав Малиновський районний суд міста Одеси, де він оглянув приміщення, ознайомився з умовами роботи суддів і працівників апаратів судів та організацією роботи з громадянами, які звертаються до суду за відновленням справедливості. 

Окрему увагу було приділено зустрічі з суддями і працівниками апарату Іллічівського міського суду Одеської області в приміщенні суду, яке має площу лише 400 кв. метрів. Голова Державної судової адміністрації України зазначив, що питання забезпечення суду новим приміщенням уже знаходиться на контролі територіального управління ДСА України в Одеській області та найближчим часом буде вирішено. 

Підсумовуючи результати робочої поїздки, Голова ДСА України зазначив, що за реформування судової системи в Україні не замінить головних діючих осіб в судах, яким були, є і будуть судді, бо саме на них лежить відповідальність за ті рішення, які вони приймають, адже: "…Суддя – це ключова фігура в суді і саме злагоджена робота апарату суду, розуміння їхньої причетності до функціонування системи судочинства дозволить нам організовувати роботу суду так, як цього вимагає громадянське суспільство та представники демократичних європейських країн", – наголосив Зеновій Холоднюк.

                                                                                                                     Прес – центр судової влади