flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання пленуму Вищого господарського суду України

13 липня 2015, 08:59

  9 липня 2015 року відбулося засідання пленуму Вищого господарського суду України, під час якого було підсумовано роботу господарських судів України в першому півріччі 2015 року, а також розглянуто інші питання.

У роботі пленуму взяли участь голова Вищого господарського суду України Богдан Львов, 68 суддів ВГСУ, голови апеляційних та місцевих господарських судів, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, заступник Генерального прокурора України Віталій Касько, проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок, інші запрошені.

Голова ВГСУ відзначив, що за звітний період у державі відбулася низка ключових подій, зокрема для господарських судів: прийняті важливі законодавчі акти, запрацювали всі органи судової влади. Богдан Львов також зупинився на статистичних даних. За перше півріччя 2015 року до місцевих господарських судів надійшло 112,6 тис. звернень, що на 5,4% більше, ніж у першому півріччі 2014 року. Розглянуто 107,8 тис. справ, що на 2% більше, ніж у минулому півріччі, залишок нерозглянутих справ теж скоротився і становить 26,6 тис. справ. За звітний період 105 млрд гривень звернено до стягнення, що в 4 рази більше, ніж у першому півріччі 2014 року. Очільник  Вищого господарського суду України відзначив, що в цілому якість роботи господарських судів відповідає міжнародним стандартам.  

Про стан фінансового забезпечення судів господарської юрисдикції зокрема та судової системи загалом поінформував Голова ДСА України, який повідомив, що у 2015 році видатки з державного бюджету на забезпечення діяльності органів судової влади складають 35% від потреби, та становлять 3,7 млрд гривень, у тому числі 902 млн грн зі спеціального фонду. Станом на 09.07.2015 місцеві господарські суди профінансовані на 64%, апеляційні господарські суди – на 67%.

Внаслідок зняття з 1 квітня 2015 року обмеження з виплати суддівської винагороди утворився дефіцит видатків на оплату праці на рівні 615 млн гривень. Для його подолання, як тимчасовий захід, ДСА України спільно з Мінфіном у квітні-червні здійснило наближення видатків із IV кварталу поточного року в сумі 176 млн гривень. Наближення в липі поточного складатиме 56,5 млн гривень.

Це дає можливість утримувати на належному рівні поточну середню заробітну плату працівників апаратів судів. Так, середня заробітна плата працівників апаратів місцевих господарських судів у першому півріччі 2015 року склала 3 346 грн, що на 942 грн або на 42% більше, ніж середня заробітна плата в першому півріччі 2014 року. Середня заробітна плата працівників апаратів апеляційних господарських судів у першому півріччі 2015 року склала 3 739 грн, що на 1 025 грн або на 43% більше за аналогічний показник першого півріччі 2014 року.

Додатковий фінансовий ресурс для покриття зазначених сум наближення видатків на оплату праці, а також для підтримання досягнутого рівня середньої заробітної плати до кінця поточного року планується отримати від понадпланових надходжень коштів судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України. До виконання річного плану залишилося близько 44 млн гривень До 23 липня 2015 року річний план буде виконано і розпочнеться накопичення додаткових фінансових ресурсів для зазначених цілей.

На виконання вимог Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд" ДСА України ініційовано питання змін до постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 № 268 "Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів" у частині збільшення посадових окладів працівників апаратів судів, і вже найближчим часом очікується схвалення таких змін Урядом.

Учасників пленуму ВГСУ було поінформовано Головою ДСА України про прийняте 20 травня поточного року розпорядження Кабміну щодо бронювання військовозобов’язаних працівників судової системи та означив, що ДСА України підготовлено "дорожню карту" для судів стосовно виконання вказаного розпорядження.

Зеновій Холоднюк повідомив також, що у Верховній Раді України зареєстровані проекти змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у частині обчислення стажу роботи суддів, та вже на наступній парламентській сесії очікується вирішення цього питання.