flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Радою суддів України обговорено звернення суддів апеляційного суду міста Києва про події, що відбулися в суді 19-21 червня 2015 року

03 липня 2015, 09:09

 26 червня 2015 року відбулося чергове засідання Ради суддів України.

 

У засіданні взяли участь: 29 членів Ради, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, т. в. о. голови апеляційного суду міста Києва Антон Чернушенко, представники ЗМІ.

 

Оскільки до Ради суддів України надійшло звернення суддів апеляційного суду міста Києва стосовно подій, що відбулися в апеляційному суді міста Києва 19-21 червня 2015 року, питання потребувало негайного розгляду. Як зазначено у зверненні колективу суду, внаслідок блокування входу до апеляційного суду міста Києва деякі судді, працівники апарату суду, а також учасники судового процесу (включаючи підсудних (засуджених), доставлених під конвоєм) не змогли пройти на свої робочі місця та в зали судових засідань, що стало причиною зриву судових засідань та є грубим порушенням конституційного права громадян на доступ до правосуддя. Також судді скаржаться на те, що під час проведення обшуку було пошкоджено майно суду та серверне обладнання, що унеможливило роботу автоматизованої системи діловодства суду тощо. Робота апеляційного суду міста Києва була фактично паралізована, оскільки вилучена гербова печатка суду. Зазначене було розцінене суддями апеляційного суду міста Києва як втручання в діяльність суддів (крім залучених до слідчих дій) та суду в цілому з метою перешкодити виконанню ними службових обов’язків, за що передбачена відповідальність статтею 376 Кримінального кодексу України.

Радою прийнято рішення про направлення відповідного звернення до Генеральної прокуратури України та наголошено на неприпустимості втручання в роботу судів та перешкоджанні здійснення правосуддя та створено робочу групу з детальнішого вивчення вказаного питання.

Радою суддів України перенесено на один день дату проведення ХІІІ з’їзду суддів України на 24-25 вересня 2015 року, а також визначено місце його проведення – Міжнародний центр культури і мистецтв (Жовтневий палац) за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 1. Також, Рада вирішила провести спільні збори суддів місцевих загальних судів України до 10 вересня 2015 року, затверджена кількість делегатів від місцевих загальних судів у кількості 202 особи та перелік членів Ради, уповноважених ініціювати створення організаційного комітету з підготовки і проведення Спільних зборів суддів у кожній області, АР Крим, містах Києві, Севастополі.

У засіданні Ради суддів України оголошено перерву до вівторка 30 червня 2015 року.