flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Брусилівський районний суд Житомирської області отримав нове приміщення

25 червня 2015, 09:00

  Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк 19 червня 2015 року взяв участь у церемонії відкриття нового приміщення Брусилівського районного суду Житомирської області. На урочистостях також були присутні заступник голови апеляційного суду Житомирської області Ірина Гансецька, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області Василь Морей, а також Герой України, депутат Верховної Ради України попередніх скликань, колишній Київський міський голова Олександр Омельченко, керівники району та інші поважні гості.

Олександр Омельченко особисто подякував очільнику ДСА України за сприяння в облаштуванні нового приміщення суду. "Ви зробили добру справу – допомогли моїм землякам вирішити багаторічну проблему відсутності будинку правосуддя", – сказав Олександр Омельченко.

У вітальному слові до присутніх Зеновій Холоднюк зазначив, що впродовж 2013-2015 років вдалося зробити те, на що в районі чекали більше 10-и років – створити належні умови роботи для суддів та працівників суду, і найголовніше – забезпечити громадянам належний рівень доступу до правосуддя для захисту їх прав та інтересів.

Начальник територіального управління ДСА України в Житомирській області Василь Морей інформував присутніх про те, що попереднє приміщення суду перебувало в аварійному стані і відновленню не підлягало, його площа становила тільки 150 квадратних  метрів. Тому, було прийнято рішення передати під установу приміщення колишнього хірургічного корпусу районної лікарні площею понад 650 квадратних метрів.

Під час реконструкції будівлі було повністю замінено дах, встановлено енергозберігаючі вікна, автономну систему газового опалення, замінено систему водопостачання та водовідведення, переплановано та відремонтовано всі кабінети під потреби установи, відремонтовано фасад та впорядковано прилеглу територію.

У результаті в новому приміщенні є дві зали засідань для слухань по цивільних та кримінальних справах, серверна, кімнати для прокурора та адвокатів і для ознайомлення з матеріалами справ для громадян, дві камери для утримання підсудних та вестибюль з контрольно-пропускним пунктом, приміщення для чергового підрозділу охорони та конвою, кабінети для трьох суддів. Зали судових засідань обладнані відеоконференцзв'язком, а робочі місця працівників суду забезпечені новими меблями, комп'ютерною технікою та іншими засобами, які необхідні для здійснення правосуддя.

 

Голова ДСА України також провів нараду з головами місцевих загальних судів, в якій взяли участьзаступник голови апеляційного суду Житомирської області Ірина Гансецька, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області Василь Морей та керівники апаратів місцевих загальних судів. Під час наради було обговорено організаційне та фінансове забезпечення органів судової влади у світлі реформування судової системи України. Головними питанням робочої наради було обговорення положень Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки, схваленої указом Президента України від 20 травня цього року. Зеновій Холоднюк також озвучив новели прийнятих у рамках стратегії реформування законів України "Про забезпечення права на справедливий суд" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору", що набере чинності 1 вересня поточного року.

"Ми зобовзані підвищувати рівень довіри суспільства до судів не тільки через забезпечення громадянам вільного доступу до правосуддя, а й через створення належних умов роботи в судах для всіх учасників судових процесів", – наголосив Зеновій Васильович. Зі слів Голови ДСА України, ситуація ускладнюється ще й тим, що великі зусилля зараз докладаються для відновлення роботи судів, які переміщені із зони бойових дій в Луганській та Донецькій областях, на територію, контрольовану українською владою.  

Зеновій Холоднюк представив перспективи діяльності на 2015 рік, зазначивши, що питання збільшення кошторисних призначень на оплату праці у 2015 році планується за рахунок понадпланових надходжень судового збору до спеціального фонду державного бюджету. "Обсяг коштів, які можуть бути спрямовані на підвищення зарплати працівникам апарату, прямо залежатиме від понадпланових надходжень від сплати судового збору" - сказав Голова ДСА України. Зокрема, вже в червні 2015 року проведено чергове наближення видатків судам загальної юрисдикції на суму понад 55 мільйонів гривень. Зазначене дасть можливість у червні 2015 року забезпечити виплату  заробітної плати працівникам апаратів судів, середньомісячний розмір якої складає: для  місцевих судів усіх спеціалізацій – 4 000 гривень; для апеляційних судів усіх спеціалізацій – 4 500 гривень. Всього ж, з початку року, на оплату праці проведено наближення видатків судам загальної юрисдикції на суму в понад 176 мільйонів гривень. Сума наближених коштів буде відновлена за рахунок понадпланових надходжень від сплати судового збору, починаючи з серпня 2015 року.

А, загалом, очільник ДСА України переконаний, що в судовій системі повинен бути єдиний підхід до фінансового планування та фінансового забезпечення. "Має існувати чітка система як в стандартах матеріально-технічного забезпечення, так і в розподілі фінансових ресурсів", – наголосив Зеновій Васильович.

Він також інформував голів судів про те, що серед пріоритетних напрямків діяльності ДСА України на сьогодні є робота над визначенням науково обґрунтованого нормативу навантаження на суддю. "Від цього показника залежатиме і кількість працівників апаратів судів, допоки ж цієї норми регуляторними документами не визначено, складно говорити про ефективність роботи судів",  – сказав Зеновій Холоднюк.

Підбиваючи підсумки робочої наради, Голова ДСА України зазначив, що всі зусилля працівників судової системи мають зосереджуватися на забезпеченні справедливого судочинства і на гарантіях вільного доступу громадян до правосуддя.