flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зеновій Холоднюк: навчальні програми з судового адміністрування є одним із перспективних напрямків нашої діяльності

19 червня 2015, 08:55

 17 червня 2015 року відбулася церемонія вручення сертифікатів випускникам інноваційної навчальної Програми з судового адміністрування.

У церемонії взяли участь: голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, проректор Національної школи суддів України Анатолій Костенко, заступник Директора відділу сприяння розвитку демократії та врядування регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку в Україні, Молдові, Білорусі та Кіпрі Джефрі Мейерс, керівник Проекту місії Агентства США з міжнародного розвитку "Справедливе правосуддя"Девід Вон, викладачі Університету штату Мічиган, українські викладачі програми з судового адміністрування, випускники навчальної програми, представники ЗМІ, інші запрошені.

 

 

"Така розгорнута навчальна програма зумовлена нагальною необхідністю підвищення кваліфікації працівників апаратів судів з урахуванням вимог чинного законодавства  і викликів часу, а також задля поліпшення навичок судових менеджерів у сфері ефективного управління", - сказав Голова ДСА України під час урочистої церемонії вручення сертифікатів. Зеновій Холоднюк зазначив, що про судове адміністрування вперше заговорили в Україні в серпні 2002 року, коли відповідно до статті 130 Закону України "Про судоустрій України" в українських судах була введена посада керівника апарату, а у судів з'явився менеджер — ДСА України.

"У 2010 році, з набранням чинності Законом України "Про судоустрій і статус суддів", повноваження керівника апарату дещо змінилися і розширилися, а до їх компетенції віднесено діяльність, пов’язану не лише з організацією документообігу, а й належне організаційне забезпечення суду, суддів та судового процесу, функціонування автоматизованої системи документообігу, кадрового та фінансового забезпечення, комунікації судів з громадськістю, тобто це саме ті напрямки чи компетенції,  за якими й відбувалося з поліпшення навичок судових менеджерів у сфері ефективного управління», - наголосив Зеновій Васильович.

На думку Голови Державної судової адміністрації України судовим менеджером має бути мудра й виважена людина. Він має бути лідером, уміти раціонально розподіляти ресурси організації, розв’язувати конфлікти, працювати з інформацією, вміти приймати нестандартні управлінські рішення, мати здатність вибрати потрібну альтернативу, іти на виправданий ризик і впровадження нововведень у своїй організації, розуміти позицію лідера та його роль в організації, мати хист установлювати й підтримувати систему відносин з громадськістю. У майбутньому перелік та зміст повноважень судового адміністратора має стати основою для визначення освітньо-кваліфікаційних вимог до кандидатів на посади керівника апарату суду та його заступника. 

     

Зеновій Холоднюк зазначив, що підвищення відповідальності керівника апарату суду та працівників, має бути підкріплене й відповідним фінансовим забезпеченням. Голова ДСА України наголосив, що із набранням чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору", очікується, що до кінця року заробітна плата працівників апарату суду становитиме від 4 до 4,5 тисяч гривень.

Щодо продовження навчальних програм, то Голова ДСА України з оптимізмом зауважив: "Це, звичайно добре, що за два етапи Програми її курси пройшли 80 слухачів, де 23-и випускники першого етапу вже стали "викладачами-тренерами" для нинішніх слухачів, але в масштабах України потрібно забезпечити навчанням ще близько 700 керівників апарату, які матимуть всі необхідні знання та навички для належного організаційного забезпечення діяльності судів. Тому ДСА України серйозно працює над запровадженням ефективної, загальноосвітньої програми з підвищення кваліфікації працівників апарату судів, а навчальні програми з судового адміністрування є одним із перспективних напрямків нашої діяльності". За словами очільника ДСА України, ідеальний механізм роботи суду – це, коли судді здійснюють справедливе і неупереджене правосуддя, а апарат суду – забезпечує належні умови роботи не тільки суддям, а й громадянам, які звертаються до суду за відновленням законності і справедливості.

З вітальним словом до випускників також звернувся Богдан Футей суддя Федерального суду Сполучених штатів Америки, правник, політичний і громадський діяч, Доктор права, професор, член Конституційної комісії, перший суддя українського походження в Сполучених штатах Америки.

За сприяння розвитку професіоналізму судових адміністраторів та впровадженню міжнародних стандартів діяльності судів в Україні по завершенню урочистостей з нагоди вручення сертифікатів навчальної програми з питань судового адміністрування Зеновій Холоднюк вручив Подяки ДСА України керівнику Проекту "Справедливе правосуддя" Девіду Вону та викладачам Університету штату Мічиган.

 Довідково: 23 березня по 3 квітня 2015 року тривала друга навчальна інноваційна Програма з судового адміністрування, де взяли участь 40 слухачів. Названа Програма спрямована на навчання керівників апаратів судів, їх заступників та працівників Державної судової адміністрації України сучасним методам управління судами і реалізується Державною судовою адміністрацією України в партнерстві з Національною школою суддів України за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку «Справедливе правосуддя» та участі викладачів Університету штату Мічиган.