flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ДСА України обговорено співпрацю з Королівством Норвегії

18 червня 2015, 09:02

 8 червня 2015 року Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк провів робочу зустріч з представниками Міністерства юстиції і громадської безпеки Королівства Норвегії. На зустрічі обговорено проведення в Україні судової реформи.  Як зазначив представник норвезької делегації  Валтер Вангберг, Королівство Норвегія готове надавати Україні допомогу в проведенні судової реформи. Для цього, з метою визначення потреби в напрямках подальшої співпраці, делегація проводить низку зустрічей із визначення напрямків  і обсягів допомоги.

 

Очільник ДСА України ознайомив представників Королівства Норвегії із структурою судової влади, її фінансуванням та організацією роботи судів, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях.

 

 

"Шляхи реформування судової системи як структурно, через оптимізацію повноважень судів різних юрисдикцій, так і в розрізі збільшення фінансування на підвищення професійної привабливості і престижності роботи в органах судової влади, у тому числі шляхом покращення їх матеріально-технічного забезпечення, визначено та прописано в Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки, яку було схвалено Указом Президента України 20 травня цього року", -  зазначив Голова ДСА України.

 

 

Учасники зустрічі детально обговорили питання бюджетування судової системи.

Зеновій Холоднюк повідомив, що ледь не кожна судова система світу хотіла б підвищити рівень фінансування, проте є об’єктивні реалії, які не дозволяють це зробити. Так, в Україні суди загальної юрисдикції та органи судової влади фінансуються лише на 34,5 відсотка від потреби. Голова ДСА України зазначив, що змінити ситуацію дозволить нещодавно прийнятий Верховною Радою України Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору", який набере чинності з 1 вересня 2015 року.

Серед пріоритетних напрямків діяльності, які потребують експертної оцінки та допомоги Зеновій Холоднюк назвав роботу над обчисленням показника "навантаження на суддю". Доки ж розрахунок такої норми не врегульовано, складно говорити про ефективність роботи  судів і суддів, і хоч у 2014 році було винесено більше 4 мільйонів судових рішень, навантаження на суддів у різних судах було дуже різним, сказав Голова ДСА України. "Сьогодні першочерговим залишається питання оптимізації кількості суддів та чисельності працівників апаратів судів, і фактично цей процес уже розпочато, адже оптимізовано кількість суддів у 6-и судах", - додав Зеновій Холоднюк.

Представники делегації Королівства Нідерландів подякували Голові ДСА України за вичерпну інформацію і висловили сподівання на продовження співпраці в нових спільних проектах.