flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зеновій Холоднюк: "В організації підготовчого засідання у справі "Вбивства 39 людей 20 лютого 2014 року під час Євромайдану" було задіяно всі доступні технічні засоби для забезпечення прозорості і відкритості слухання"

15 червня 2015, 09:13

  3 червня 2015 року у Святошинському районному суді міста Києва (01032, м. Київ, вул. Жилянська, 142) відбулося підготовче судове засідання у справі "Вбивства 39 людей 20 лютого 2014 року під час Євромайдану". Судове засідання транслювалося в он-лайн режимі на веб-порталі "Судова влада України", а також в ефірі Першого Національного телеканалу України.

  Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, коментуючи організаційно-технічне забезпечення слухання у справі "Вбивства 39 людей 20 лютого 2014 року під час Євромайдану", зазначив, що з метою забезпечення прозорості та відкритості судового засідання було задіяно всі доступні в Святошинському районному суді міста Києва технічні засоби та організовано широке висвітлення підготовчого судового провадження.

"Враховуючи суспільну значимість справи та посилену увагу до неї громадськості, - наголосив Зеновій Холоднюк, - необхідно було забезпечити максимальну відкритість цього процесу для широкого кола представників ЗМІ та громадськості. Зважаючи на те, що відповідно до чинного Кримінального процесуального кодексу України, засідання суду не може відбуватися в будь-якому приміщенні суду, окрім зали судових засідань в якій призначено слухання справи, спільно зі Святошинським районним судом міста Києва було прийнято рішення засобами системи відеоконференцзв‘язку організувати трансляцію засідання на офіційному веб–порталі судової влади, також слухання транслювалися в ефірі Першого Національного телеканалу України. Також для представників ЗМІ в приміщенні суду було виділено окрему залу, де вони могли спостерігати за перебігом слухань", - відзначив Голова ДСА України. Щодо вибору ефірного мовника, яким є Перший Національний телеканал України, то Зеновій Холоднюк зауважив, що представники ЗМІ самі запропонували зупинитися на Першому Національному для того, аби уникнути звинувачень в упередженому ставленні у разі, якщо судове засідання транслювалося б одним із комерційних телеканалів.

"Завдяки використанню системи відеоконференцзв‘язку, якою укомплектовані усі суди України, було створено достатньо комфортні умови для роботи представників потерпілих і захисників обвинувачених, трьох основних та двох запасних присяжних, прокурорів та працівників конвойної служби, адже найбільша зала Святошинського районного суду м. Києва може вмістити не більше 35-и осіб, а увага до справи є надзвичайно великою. На мою думку, подібна організація судового слухання, виходячи з реальних умов, в яких працюють сьогодні суди загальної юрисдикції, повністю себе виправдовує і не викликає нарікань з боку громадськості та журналістів, а також дає можливість віддаленої участі у справі", - сказав Голова ДСА України.

Зеновій Холоднюк зазначив, що практика подібного висвітлення процесу (окрім тієї частини судового розгляду, яку не можна транслювати) збережеться і під час наступних судових засідань.

Наступне слухання у справі "Вбивства 39 людей 20 лютого 2014 року під час Євромайдану" відбудеться 15 червня 2015 року.