flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Радою суддів України схвалено попередній перелік питань, що будуть виноситися на обговорення XIII з’їзду суддів України

11 червня 2015, 09:20

 4 червня 2015 року відбувся перший день чергового засідання Ради суддів України під час якого розглянуто десять питань порядку денного та прийнято відповідні рішення.

Рада суддів України схвалила попередній перелік питань, що будуть виноситися на обговорення XIII з’їзду суддів України, створила робочу групу з його підготовки, яка має визначитися з місцем проведення. Зокрема, на з'їзді суддів розглядатимуть такі питання:

1. Звіт Ради суддів України про виконання завдань органів суддівського самоврядування щодо забезпечення незалежності судів і суддів, стан організаційного та фінансового забезпечення діяльності судів.

2. Інформація Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) про її діяльність, зокрема про дисциплінарну практику щодо суддів.

3. Інформація Голови Державної судової адміністрації України про її діяльність, зокрема щодо організаційного, фінансового та матеріально-технічного забезпечення діяльності органів судової влади.

4. Про внесення змін до Регламенту З'їзду суддів України.

5. Про внесення змін до Положення про Раду суддів України.

6. Про функціонування судової влади в умовах судової реформи.

7. Про звільнення / призначення суддів Конституційного Суду України.

8. Про обрання Ради суддів України.

9. Про обрання членів ВККСУ (відзначимо, що згідно з Прикінцевими та Перехідними положеннями Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд" найвищий орган суддівського самоврядування має обрати додатково двох членів ВККСУ).

 Також, Радою затверджено "Порядок скликання та проведення спільних зборів суддів місцевих загальних судів", яким визначено процедуру скликання і проведення відповідних зборів суддів.  Так, відповідно до вказаного Порядку збори суддів відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" обговорюватимуть та розглядатимуть питання щодо внутрішньої діяльності судів чи роботи конкретних суддів або працівників апаратів судів, визначатимуть спеціалізацію суддів з розгляду конкретних категорій справ, прийматимуть рішення про обрання суддів на адміністративні посади та звільнення з них, обиратимуть таємним голосуванням делегатів на з’їзд суддів України тощо. Загалом, саме збори суддів визначатимуть рівень суддівського самоврядування в місцевих загальних судах України і проводитимуться не рідше одного разу на три місяці.

Радою суддів України заслухано інформацію члена Ради суддів України Людмили Соломахи щодо проекту Типового положення про збори суддів судів загальної юрисдикції, який був направлений всім судам загальної юрисдикції для обговорення та надання пропозицій, надання інформації щодо спірних організаційних питань, які виникають при вирішенні зборами суддів питань щодо внутрішньої діяльності судів. Робочою групою, що була раніше створена,  опрацьовано пропозиції, які надійшли від судів загальної юрисдикції, та з їх урахуванням внесені відповідні зміни та доповнення до проекту. З метою забезпечення організаційної єдності вирішення зборами суддів, як однією з організаційних форм суддівського самоврядування, питань щодо внутрішньої діяльності судів та прийняття колективних рішень. Рада суддів України рекомендувала всім судам загальної юрисдикції на підставі Типового положення прийняти Положення про збори суддів відповідного суду.

Одним із важливих питань діяльності судів залишається напрацювання єдиної Інструкції з діловодства в судах загальної юрисдикції (окрім Верховного Суду України). Як було зазначено на засіданні, впровадження такої Інструкції дозволить удосконалити організацію роботи апарату судів, запровадити єдиний порядок документообігу суду та роботи з документами із застосуванням сучасних автоматизованих систем, забезпечити стабільність роботи судової системи, її відкритість і прозорість, своєчасний розгляд судових справ. Відтак, заслухавши та обговоривши інформацію члена Ради суддів України, голови Комітету адміністрування та організаційного забезпечення діяльності суду Григорія Алейнікова, Рада створила робочу групу для розробки єдиної Інструкції з діловодства в судах загальної юрисдикції (окрім Верховного Суду України) у складі 20 осіб.

Члени Ради суддів, заслухавши та обговоривши інформацію Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка  про внесення змін до Положення про Державну судову адміністрацію України, затвердженого рішенням Ради суддів України від 22 жовтня 2010 року № 12, з метою приведення окремих його положень у відповідність до законодавства України, у зв’язку з прийняттям Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд" внесли зміни до Положення про Державну судову адміністрацію України.

Свою роботу Рада суддів України продовжить п’ятого червня.