flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд України проаналізував практику застосування судами законодавства, яке регулює поруку як вид забезпечення виконання зобов’язання

07 травня 2015, 16:14

 Верховний Суд України проаналізував практику застосування судами законодавства, яке регулює поруку як вид забезпечення виконання зобов’язання


Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України обговорила аналіз практики застосування судами законодавства, яке регулює поруку як вид забезпечення виконання зобов’язання.

Актуальність проведення зазначеного аналізу обумовлена зростанням звернень до судів як кредитно-фінансових установ, так і фізичних та юридичних осіб стосовно вирішення спорів, що виникають із кредитних зобов’язань, які досить часто забезпечувалися порукою.

Метою проведення цього аналізу був розгляд спірних питань, що виникають стосовно укладення договору поруки; виконання поручителем зобов’язання, забезпеченого порукою; припинення поруки; приведення судової практики у відповідність до рішень Верховного Суду України.

В аналізі висвітлені актуальні питання судової практики, зокрема щодо розгляду окремих справ про визнання договору поруки недійсним; обсягу відповідальності поручителя; порядку застосування положень статей 554, 555, 559 Цивільного кодексу України тощо.

За наслідками обговорення аналізу прийнято рішення надіслати його до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ та апеляційних судів, розмістити на офіційному веб-сайті Верховного Суду України (рубрика «Узагальнення судової практики» розділу «Судова практика») та опублікувати в журналі «Вісник Верховного Суду України».