flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коментар щодо вибуху біля будівлі суду

02 лютого 2015, 09:22

 Питання безпеки життєдіяльності судів та громадян відвідувачів суду, на жаль, все частіше стають предметом гірких обговорень. Адже все частіше доводиться констатувати, що працівники судової системи, відвідувачі судів стають заручниками ситуації, коли окремі особи прагнуть вплинути на суд, його рішення не зовсім законним шляхом.

 

Донедавна доводилось говорити про втручання з боку громадськості та громадських організацій в проведення судових  засідань, наразі ж йдеться про надзвичайну ситуацію, коли поряд із будівлею суду пролунав вибух. Унаслідок вибуху біля Московського райсуду в Харкові постраждали 14 осіб, які не є а ні працівниками суду, а ні суддями. 4 з них перебувають у важкому стані в лікарнях.

19 січня 2015 року в названому суді розглядалось кримінальне провадження стосовно активіста однієї з політичних сил. Молодик був затриманий під час виборів Президента України на одній з виборчих дільниць у момент скоєння правопорушення. Після завершення судового засідання громадяни виходили з приміщення та території суду, і в цей момент пролунав вибух.

Проведення масових акцій під будівлями судів, втручання в судочинство, врешті, вибух під будівлею суду – все це говорить про те, що в державі, яка прагне до справедливості та незалежності судової гілки влади, під гаслом її реформування здійснюються заходи, які зовсім не мають наслідками наголошені цілі.

На жаль, пересічні громадяни нашої країни стають заручниками таких ситуацій та потерпають від нецивілізованого висловлювання чиїхось суб‘єктивних думок та поглядів або дій, які спричиняють загрозу життю та діяльності людей.

Події останніх тижнів показують, що за гарними гаслами  формується думка про єдину можливість реформування судової системи або вирішення судової справи шляхом насильницьких дій. Проте, як вже стає звичним для усіх, за певних обставин такі дії можуть призвести до втрати життя та здоров‘я громадян, які приходять до суду за захистом своїх прав.

Прес-центр судової влади звертає увагу окремих осіб, громадян, груп людей, представників політичних партій та громадських організацій на неприпустимість використання вогнепальної та іншої зброї, інших дій, що загрожують життю та здоров‘ю мирних громадян як відвідувачів судів, так і просто осіб, які можуть бути поруч із об‘єктами небезпеки. Адже людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою цінністю.

Також слід пам‘ятати, що суд – це державна установа, місце перебування великої кількості мирних громадян, які відстоюють свої законні права, закріплені Основним законом держави, а застосування незаконних методів впливу на суд та громадян, що знаходяться на його території, є щонайменше протиправним.

Прес-центр судової влади звертається до представників громадянського суспільства з проханням зрозуміти неприпустимість здійснення подібних дій у судах та на їх територіях та усвідомити подальшу відповідальність за вчинення протиправних діянь по відношенню до суду та громадян нашої держави.