flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Памятка виборця

21 травня 2014, 14:51


 

Пам'ятка виборця

Дана пам’ятка містить інформацію про те, на що має звертати свою увагу кожен громадян України, щоб реалізувати своє право голосу та допомогти проведенню чесних і демократичних виборів.

 

 Право голосу на виборах мають дієздатні громадяни України, які належать до відповідних територіальних громад та яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років.

Документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є:

1) паспорт громадянина України;

2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).

Військовослужбовці строкової служби, громадяни України, що проживають за кордоном, а також особи, визнані судом недієздатними, та громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі, вважаються такими, що не належать до жодної територіальної громади та не мають права голосу на місцевих виборах.

Увага! Кожен громадянин України, що має право голосу, може проголосувати в день місцевих виборів, якщо його внесли до списку виборців.

Що робити, якщо Вас немає у списку виборців?

У такому випадку кожен громадянин має право звернутися з адміністративним позовом до місцевого загального суду як адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб.

 Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору. Тому несплата судового збору у справах, не може бути підставою для залишення позовної заяви без руху та її повернення.

Позовну заяву про уточнення списку виборців може бути подано в суд не пізніш як за два дні до дня голосування, а якщо вона подана пізніше, то суд залишає її без розгляду. Тобто якщо, наприклад, днем голосування є неділя, то позовна заява повинна надійти до адміністративного суду не пізніше 24-ї години четверга того ж тижня.

До позовної заяви громадянином повинно бути додані: ксерокопія паспорту, довідка з відділу державного реєстру виборців про відсутність особи у списках виборців.

 Такі справи належить розглянути і вирішити у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, - невідкладно. Надходження позовної заяви - це доставляння позовної заяви безпосередньо в адміністративний суд, незалежно від того, коли вона була здана на пошту чи її передано до інших підприємств зв'язку (наприклад, кур'єрської служби).

Про розгляд справи у судовому засіданні суд повідомляє сторони та інших осіб, які беруть участь у справі, - у строк, достатній для їх прибуття до суду. У цьому випадку допустимо здійснювати судовий виклик або судове повідомлення телеграмою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), електронною поштою, телефоном або й через друкований засіб масової інформації. Однак неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає судовому розгляду.

Разом з тим, порушення судом встановленого строку вирішення адміністративної справи не є підставою для закриття провадження у справі чи залишення позовної заяви без розгляду - суд повинен закінчити розгляд справи по суті та ухвалити відповідну постанову. У таких випадках позовна заява може бути залишена без розгляду лише в разі, якщо суд з незалежних від нього обставин не встиг розглянути справу до дня голосування. 

З метою оперативної реалізації виборцем свого права законодавець передбачив, що постанова адміністративного суду щодо уточнення списку виборців виконується негайно, тобто незалежно від набрання нею законної сили.