flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

П’яним за кермо - чи варто ризикувати? Зміни до Кримінального кодексу України

25 червня 2020, 14:58

Уже за декілька днів «п’янка за кермом» стане кримінальним правопорушенням,  а тому водій ризикує отримати  не тільки штраф з позбавленням прав, а й судимість.

Чи виправданий ризик? Як зміниться законодавство та чи варто випробовувати долю?

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» з  01 липня 2020 року  набирають чинності зміни до Кримінального кодексу України, який доповнений ст.286-1 Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Завданням  вказаного Закону є визначення на законодавчому рівні поняття кримінального проступку, його складових та пов’язаних із його вчиненням кримінально-правових наслідків, а також посилення відповідальності за керування авто у нетверезому стані.

Відповідно до  ч.2 ст.12 КК України кримінальним проступком  визначено діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачено основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

З огляду на те, що в Україні смертність унаслідок ДТП – одна з найбільших у Європі та постійно зростає, вказаний Закон посилить відповідальність за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння, перевівши її в кримінальну площину.

Відповідно до ст. 286-1 КК України керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, - карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

Якщо ж дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені повторно, - карається штрафом в розмірі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк від двох до трьох років.

Нагадаємо, що раніше за таке правопорушення законодавець визначав 10200 грн. штрафу з обов’язковим позбавленням прав на 1 рік.

А тепер :

  • штраф  від 17000 до 34000 гривень з позбавленням права керування до 3-х років (тобто можна і на місяць, наприклад) + судимість;
  • штраф до 51000 гривень з позбавленням права керування від 2х до 3х років + судимість (в разі повторності).

Практикуючі юристи вважають за доцільне посилення відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного  сп’яніння, оскільки в більшості випадків питома вага адміністративних матеріалів за ст.130 КУпАП закривається у зв’язку з закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності.