flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформаційне повідомлення

11 квітня 2023, 15:17

В провадженні Роздільнянського районного суду Одеської області з лютого 2023 року на розгляді  перебуває кримінальне провадження відносно громадянина П., який звинувачується  у вчиненні  кримінальних правопорушень, передбачених п.п. 1, 5, 7 ч. 2 ст.115 та ч. 2 ст. 15 п.п. 1, 5, 7 ч. 2 ст. 115 КК України.

Відповідальність за даними статтями передбачена за умисне вбивство та замах на умисне вбивство двох і більше осіб, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб з хуліганських мотивів.

Згідно обвинувального акту у даному кримінальному провадженні обвинувачений - військовослужбовець,  злочин вчинено в період запровадженого в Україні воєнного стану, в результаті дій, які інкримінується обвинуваченому згідно обвинувального акту - загинуло  чотири цивільні особи.

Саме тому, що обвинувачений є військовослужбовцем, в період воєнного стану виконував свій військовий обов’язок, очевидно, що і деяка інформація при розгляді даної справи можливо містить обмежений доступ, пресслужбою Роздільнянського районного суду Одеської області під час надходження даної справи було прийнято рішення широко не висвітлювати розгляд даної справи з метою нерозповсюдження неправдивої інформації щодо військовослужбовця, дискредитації  ЗСУ, використання даної інформації  засобами пропаганди війни.

Однак справа надійшла до суду і вона повинна  розглядатися, оскільки загинули люди  і не розслідувати ці випадки в період воєнного стану та не передавати їх на розгляд до суду – це також є злочином.

Справа була передана на розгляд колегії суду із складу суддів Роздільнянського районного суду Одеської області згідно протоколу автоматизованого розподілу  справ, який  можливо переглянути на сайті.

Між тим, після  підготовчого судового засідання у справі, яке відбулося 03 квітня 2023 року за участю сторін кримінального провадження, де були присутні представники ЗМІ, в інтернет виданнях з'явилась недостовірна інформація щодо перебігу розгляду справи, яка вочевидь не відповідає дійсності, а висловлювання на адресу суддів містять ознаки їх дискредитації.

У зв’язку з тим, що даній справі очевидно саме сторони надають резонансного значення, вважаємо необхідним повідомляти про рух вказаної справи на офіційному веб-сайті суду у розділі «Прес-центр» - «Новини» (посилання), а також на офіційній сторінці у Facebook (посилання)

 

Станом на 10 квітня 2023 року у вказаній справі відбулись наступні процесуальні дії:

  • 27 лютого 2023 року призначено підготовче судове засідання на 01 березня 2023 року
  • 01 березня 2023 року за клопотанням прокурора обрано обвинуваченому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, строком до 29 квітня 2023 року (включно), який і раніше був обраний обвинуваченому на стадії досудового розслідування. Мотиви суду - тяжкість висунутого обвинувачення, початкова стадія процесу , ризик впливу на свідків. Оголошено переву в підготовчому судовому засіданні .
  • 03 квітня 2023 року продовжено підготовче судове засідання , розглянуто клопотання захисника щодо повернення обвинувального акту прокурору та про здійснення кримінального провадження судом присяжних. Відмовлено у поверненні обвинувального акту, причини – заявлено формальні обставини щодо невідповідності обвинувального акту нормам КПК. Відмовлено у призначенні справи до розгляду судом присяжних – суд діяв відповідно до вимог ч.10 ст. 615 КПК України, якою визначено, що в період дії воєнного стану справи даної категорії розглядаються колегіально судом у складі трьох суддів. Справу призначено до судового розгляду.

 

Повідомляємо Вам, що найближчі наступні судові засідання відбудуться:

  • 13 квітня 2023 року о 14:00 годині (зал судового засідання № 1)
  • 26 квітня 2023 року о 10 годині 30 хвилин (зал судового засідання № 1)

 

У зв’язку з введенням воєнного стану національна безпека стала надважливою, обіг інформації у воєнний час з чутливими питаннями повинен бути виваженим.