flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПІДСУМКИ РОБОТИ РОЗДІЛЬНЯНСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА 2015 РІК

29 січня 2016, 14:49

 Шановні громадяни нашого міста!

Незважаючи на те, що на даному етапі з екранів телевізорів і на сторінках деяких сучасних видань висвітлюється робота судів України в основному однобоко та негативно я хочу розповісти Вами, Роздільнянці, про роботу нашого - Роздільнянського районного суду Одеської області.

На підставі Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в Роздільнянському районі Одеської області функціонує Роздільнянський районний суд.

Колектив суду переважно жіночий, але відповідно до сучасних вимог виконують такий об’єм роботи, який інколи є непосильним і для чоловіків.

На теперішній час в суді працює 6 суддів та 23 працівника апарату суду. Очолює суд голова суду Теренчук Жанна Вікторівна. Судді: Бобровська І.В., Гринчак С.І., Іванова О.В., Ільяшук А.В., Панчук А.І. У кожного судді в обов’язковому порядку є помічник та секретар судового засідання. В канцелярії суду працюють секретарі суду, діловоди, судові розпорядники які здійснюють прийом документів у громадян, попередню їх обробку та в подальшому направлення судових рішень на виконання.

Роздільнянський районний суд Одеської області є судом першої інстанції і розглядає справи: цивільні, кримінальні, адміністративні, а також справи про адміністративні правопорушення.

В день суддею розглядається біля 10 – 12 справ різних видів судочинства. Крім того, головою суду розглядаються кримінальні справи щодо неповнолітніх, як суддею у якого стаж роботи на посаді судді найбільший. Також в суді працює два слідчих судді.

Окрема категорія кримінальних проваджень, а це тяжкі злочини за які передбачено покарання у вигляді позбавлення волі більш як на десять років розглядається суддями колегіально в складі трьох суддів.

Так, в 2015 році в суді на розгляді перебувало 885 справ та матеріалів кримінального судочинства. Переважно це справи про злочини проти життя та здоров’я особи, злочини проти власності, проти безпеки руху та експлуатації транспорту та інші злочини проти здоров’я населення. Лише за злочини проти життя і здоров’я осіб судом в 2015 році засуджено 29 осіб, яким застосовувалось покарання у виді позбавлення волі на певний строк.

За крадіжки, грабежі та розбійні напади судом засуджено 123 особи.

Значна кількість злочинів вчиняється особами в стані алкогольного сп’яніння.

В 2015 році провадженні суду в перебувало на розгляді 1625 цивільних справ. Переважна кількість справ – це справи по яким громадяни звертаються з позовами щодо визнання права власності в порядку спадкування, спори що виникають із кредитних правовідносин, сімейні правовідносини. Так лише в 2015 році по 18 справам було позбавлено батьківських прав осіб за неналежне виконання ними батьківських обов’язків, а саме: за пияцтво, залишення дітей в небезпечних умовах, утримування дітей в неналежних умовах та інше.

Справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальності в 2015 році в провадженні суду перебувало – 1229 справ. Переважна кількість справ надходила про порушення правил дорожнього руху, про керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння, про дрібне хуліганство та вчинення насильства в сімї. Лише за керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння притягнуто до відповідальності 147 осіб.

На теперішній час судді працюють в важкій ситуації. Коли розумієш, що життя судді нічого не варте, коли норми Закону по захисту суддів не працюють. Робота суду висвітлюється негативно, але хочеться вірити, що народ України є мудрим та розуміє, що відсутність дій Закону обезцінює людське життя і людина не відчуває себе в небезпеці.

 

Керівник апарату

Роздільнянського районного суду Дзвінчук О.В.