flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки роботи

28 травня 2012, 10:19
ПІДСУМКИ РОБОТИ
РОЗДІЛЬНЯНСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА 2011 РІК
 
 
Право інформувати і бути проінформованими визнане як одне з фундаментальних прав особи у ст. 19 Загальної декларації прав людини від 10 грудня 1948 року.
Право на свободу вираження та право на інформацію входить до найголовніших прав людини, оскільки є гарантією й основною умовою розвитку демократичного суспільства та його процесу, а також розвитку кожного індивідуума. А тому кожен громадянин має право знати про діяльність суду, так як в останній час у людей все частіше виникає потреба у зверненні до судів за захистом своїх прав чи інтересів.
Так., відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи громадянина захищаються судом. Завданням суду є забезпечення кожному громадянину право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, угода на обов’язковість яких надана Верховною радою України.
На підставі ст. 22 Закон України «Про судоустрій і статус суддів» Роздільнянський районний суд Одеської області є судом першої інстанції і розглядає справи, віднесені процесуальним законом до його підсудності, а саме це: цивільні, кримінальні, адміністративні справи, а також справи про адміністративні правопорушення.
Згідно штатного розпису в Роздільнянському районному суді передбачено 6 суддів, але в 2011 році працювало лише 4, що призвело до збільшення навантаження на кожного суддю. Даний факт підтверджується статистичними даними, які ми вам представляємо.
Так за 2011 рік в провадження суду надійшло 1262 справи та матеріалів кримінального судочинства. В порівнянні з 2010 роком навантаження справ збільшилось на 487 справ. Переважно це справи про злочини проти життя та здоров’я особи, злочини проти власності, злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення.
Цивільних справ та матеріалів в провадження суду за 2011 рік надійшло в кількості 1841 справа та матеріал. В 2010 році в провадження суду надійшло 1838 справ та матеріалів. Таким чином навантаження з цивільного судочинства залишилось у 2011 році в порівнянні з 2010 роком незмінним. Переважна кількість позовних заяв в провадження суду надходить з питань про визнання права власності в порядку спадкування, спори що виникають із сімейних правовідносин та кредитних правовідносин.
В 2011 році в провадження суду надійшло 2090 справ та матеріалів з адміністративного судочинства. В 2010 році в провадження суду надійшло 317 справ та матеріалів. Таким чином навантаження з адміністративного судочинства в 2011 році збільшилось на 1773 справи.
Справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальності в 2011 році в провадження суду надійшло – 2213. В 2010 році – 1305 справ. Відповідно в 2011 році навантаження з розгляду справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальності збільшилось на 1305 справ. Переважна кількість справ надходила про порушення правил дорожнього руху, про керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння, про дрібне хуліганство та вчинення насильства в сім’ї.
Таким чином в 2011 році навантаження на суддів Роздільнянського районного суду Одеської області значно збільшилось і складало на 1 суддю в рік: 316 справ та матеріалів з кримінального судочинства; 460 справ та матеріалів з цивільного судочинства; 523 справ та матеріалів з адміністративного судочинства; 553 справ про адміністративні правопорушення.
Не зважаючи на значне навантаження на суддів Роздільнянського районного суду судочинство здійснювалось належним чином у встановлені процесуальним законом строки.
На підставі викладених показників роботи можливо зробити висновок, що Роздільнянський районний суд здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує захист гарантованих Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства і держави.
 
Керівник апарату Роздільнянського районного суду
Дзвінчук О.В.